Marka Tescil Nedir? Neden Marka Tescil?

Bir işletmenin mal veya hizmetini diğer işletmenin mal veya hizmetinden ayıran her türlü işarete marka denir.

Neler Marka Tescili Olabilir?

Kişilerin isimleri, sloganlar, şekiller, sayılar ve her türlü işaret marka tesciline konu olabilir. 

Marka Tescil Kriteri

Marka tescilinde en önemli unsur markaya konu olan işaretin ayırt ediciliğidir. Ayırt edicilik marka tesciline konu olan isim,işaret veya şeklin diğer mal ve hizmetlerden bariz bir şekilde farklı olması kriteridir.

 

Marka Tescili Nerede Yapılır?

Marka tescili , Sistem Patent şirketimiz aracılığı ile Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde yapılır. Yetkili Kurumu tarafına kayıtlı resmi vekiller aracılığı ile de yapılabilir. Tescil süreci doğru araştırma, takip ve bilgi birikimini gerektirir. Tescil aşaması yaklaşık 1 yılı bulabilmektedir.
 
Tescil koruması başvurunun yapıldığı gün saat ve dakika itibariyle başlar.Marka tescil başvurusunun yapılmasından sonra Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından başvurunun şekli şartları yerine getirip getirmediği kontrol edilir ve başvuru sahibi veya vekiline resmi yazı ile bildirilir.

Kimler Marka Tescil Başvurusu Yapabilir?

Türkiye’de yerleşik bulunan ticari faaliyette bulunan herkes marka tescil başvurusu yapabilir. Ayrıca Türkiye’de yerleşik Paris sözleşmesi taraf olan ülkelerden gerçek veya tüzel kişiler de marka başvurusu hakkına sahiptir. 

Marka Başvurusu Nasıl yapılır?

Marka başvurusu; başvuru sahibi veya resmi vekil tarafından online ortamda veya gereken evrakların doldurulmasından sonra yapılabilir.

Marka Başvurusunda İstenen Evraklar Nelerdir?

Marka başvurusu yapılırken şahıs adına veya tüzel kişilik (Limited şirketi, Anonim şirket vb) adına farklılık göstermektedir. 

Tüzel Kişi (şirket) Başvuruları;

  • Vergi Levhası fotokopisi

  • Şirket imza sirküleri fotokopisi

  • Markayı ifade eden logo varsa

  • Vekaletname (Noter Onayı gerekmez)

  • Şahıs Başvurusu İçin;

  • Kimlik fotokopisi

  • Markayı ifade eden logo varsa

  • Vekaletname (noter onayı gerekmez)